donderdag 20 februari 2014

Een rondreizend circus met zeven dwergen

Waar sprookjes vandaan komen
(Philippe Bonifay & anderen)

Sprookjes bestonden al voordat ze werden opgetekend door schrijvers zoals de gebroeders Grimm, Hans Christian Andersen of Charles Perrault. Vaak waren het volksverhalen die met tal van variaties van generatie op generatie werden doorverteld en eenmaal te boek gesteld hun definitieve vorm kregen. De ontstaansgeschiedenis van deze uiteindelijke versie van sprookjes kan best een interessant verhaal opleveren. Dat dacht ook Philippe Bonifay (onder anderen bekend als scenarist van Zoo) Hij verdiepte zich in de levens van de schrijvers, verzamelde biografische gegevens en schreef er een verhaal omheen. Dat leverde de reeks Waar sprookjes vandaan komen op, die met maar liefst drie delen tegelijk van start ging: Blauwbaard, Pinokkio en Sneeuwwitje. Elk van deze albums werd met een andere tekenaar gemaakt en zoals vaak met dit soort conceptreeksen levert dat een wisselende kwaliteit op. Twee van de drie genieten wel enige bekendheid, maar het zijn geen eredivisiespelers.
Blauwbaard wordt in beeld gebracht door Stephane Duval (Red Caps). Volgens Bonifay had Perrault een tweelingbroer en dit gegeven hanteert hij om Charles Perrault aan zijn overleden broer bij diens graf een verhaal te laten vertellen over twee andere broers, beiden kunstenaars. De een, Jean,  is  knap en populair, de andere, Marc werd als kind verminkt in het gezicht en gaat als monster door het leven. Jean is een verleider die vrouwen mee naar huis neemt. Omdat hij ze eerst geblinddoekt heeft merken de vrouwen niet dat zijn rol in bed wordt overgenomen door zijn broer Marc. Totdat het een keer mis gaat en Jean verandert in Blauwbaard en Marc begint met moorden. Jean vlucht voor zijn broer, maar die volgt hem over de hele wereld en vermoordt elke vrouw waar Jean van houdt. Het verhaal is nogal vergezocht, psychologisch niet erg overtuigend en die zwakheden worden niet gecompenseerd door mooie tekeningen. In Sneeuwwitje wordt verteld hoe de gebroeders Grimm aan het idee kwamen voor Sneeuwwitje.  Duvals tekeningen zijn rommelig en komen over als haastwerk. Is Sneeuwwitje beter? Wilhelm Grimm heeft een boek gevonden waaruit hij voorleest aan zijn broer Jacob. Het boek moet als basis gaan dienen voor een nieuw sprookje. Het is een raar verhaal over een rondreizend circus met zeven dwergen en een beer en een graaf die als weduwnaar zijn dochter alleen opvoedt. De graaf begint een verhouding met een vrouw van het circus en dat heeft dramatische gevolgen. Net zomin als Blauwbaard weet  het verhaal over Sneeuwwitje te overtuigen, maar dat wordt enigszins goedgemaakt door de erg mooie  tekeningen en inkleuring van Fabrice Meddour.
Pinokkio is een verhaal zonder liefdesdrama of seriemoordenaars en misschien wel juist daarom het beste van dit drietal. Het verhaal speelt zich af in Parijs in 1875. De Italiaanse journalist Carlo Collodi is te gast bij zijn vriend Gaston, die werkt bij de opera. Gaston heeft een meisje geadopteerd dat dol is op de opera en een levendige fantasie heeft. Ze verzint voortdurend verhalen die ze aan anderen vertelt. Je kunt meteen zien wanneer ze liegt want dan zit ze aan haar neus. Het levendige kind maakt indruk op Collodi en inspireert hem om een verhaal te schrijven over een kind waarvan de neus gaat groeien als het liegt. Er gebeurt weinig in dit boek, maar sfeer heeft het des te meer, niet in de laatste plaats dankzij Thibaud de Rochebrunes tekeningen. Of Louise echt heeft bestaan en of zij Collodi heeft geïnspireerd om Pinokkio te schrijven is niet zo belangrijk. Het verschil met de andere twee ontstaansgeschiedenissen is dat het verhaal over Pinokkio wel overtuigt.
Glénat 2014
ca. 80 pagina's per deel, kleur; hardcover stripalbum; € 16,95per deel
Blauwbaard ☺
Sneeuwwitje☺☺
Pinokkio☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten