vrijdag 31 januari 2014

Wonderbaarlijk en sprookjesachtig

Vito 1: De andere kant
(Eric Stalner)

 
Eric Stalner is met zo'n zes titels per jaar waarschijnlijk de meest vertaalde Franse stripmaker van het moment. Reeksen van zijn hand verschijnen de laatste jaren bij de uitgeverijen Glénat (Reiziger, Flor de Luna), Medusa (Lijst 66) en sinds kort ook Daedalus. Deze uitgever nam de reeks Ze waren met tien over van het failliete 12Bis, publiceert de reeks Sektor en bracht  de one shot Wolf uit. Hun volgende uitgave van Eric Stalners hand is het eerste deel van Vito. Dat Stalner populair is, is niet verwonderlijk. Hij weet een goed verhaal te vertellen in allerlei verschillende genres en dat ook nog eens mooi in beeld te brengen, waarbij hij soms een beroep doet op anderen voor het tekenwerk (Reiziger) en Pierre Boisserie voor de scenario's.
De reeks Vito gaat veelbelovend van start. Het verhaal speelt zich kort na de Tweede Wereldoorlog af op Sicilië. Giuseppe reist langs verschillende dorpen en vertoont er in de open lucht films zoals King Kong en De schone en het beest. In een van die dorpen geeft iemand hem een blik met een stuk film. Giuseppe bekijkt hem en is onder de indruk van het realisme waarmee is gefilmd hoe een centaur een meisje achtervolgd, alsof er geen trucages zijn gebruikt. Het publiek is diep onder de indruk als hij deze film gaat vertonen. Na afloop van een van die vertoningen wordt hij aangesproken door een jongeman die hem zijn assistentie aanbiedt. Giuseppe bedankt hiervoor maar de jongen laat hem niet los. Vito, de jongen, vertelt hem zijn levensverhaal en Giuseppe neemt hem onder zijn hoede. Samen reizen ze naar een oude ruïne waar Vito meer over zichzelf en zijn lot te weten hoopt te komen. Daarbij worden ze achtervolgd door Vito's familie. De reis zal hen voeren naar een wonderbaarlijke wereld waarvan ongetwijfeld in volgende delen meer onthuld zal worden. De sfeer van het verhaal heeft iets weg van Het land van Langvergeten en Sasmira van Vicomte, waarin op een vergelijkbare manier onze werkelijkheid en een fantastische wereld met elkaar vervloeien.
Dit eerste deel van Vito is spannend, op een bepaalde manier romantisch en sprookjesachtig en verwondert de lezer door de schoonheid van de direct ingekleurde tekeningen en de magische gebeurtenissen.

Daedalus2014
48 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 17,95
☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten