zondag 29 december 2013

Het beste van 2013

Wat waren volgens mij de beste strips en graphic novels van 2013? De cijfers heb ik nog niet gezien, maar het zou best eens kunnen dat er in 2013 meer stripboeken en graphic novels zijn verschenen dan ooit. Regelmatig werd ik bij mijn bezoeken aan een stripwinkel geconfronteerd met mopperende winkeliers die best alles willen tonen aan hun klanten, maar er gewoon geen ruimte voor hebben. Er waren weken waarin het aantal nieuwe titels in de tientallen liep. Het is een trend die al een tijdje aan de gang is. Uitgevers kiezen voor veel titels, kleine oplagen en een relatief hoge prijs. Die hoge prijs wordt enigszins gecompenseerd door het feit dat stripboeken dikker worden. Maar voorlopig even genoeg geanalyseerd. Er zijn dus veel boeken verschenen in het afgelopen jaar, maar zat er ook iets bij wat de moeite waar is om te lezen? Ik heb de uitgaven waaraan ik zelf het meeste plezier heb beleefd op een rijtje gezet voor je, verdeeld in 10 vertaalde of oorspronkelijk Nederlandstalige titels, 5 onvertaalde boeken en nog eens 5 uitgaven die ik om de een of andere reden bijzonder vond.
Dit zijn ze in willekeurige volgorde.

De tien beste Nederlandstalige uitgaven

1. Dansen op de vulkaan van Floor de Goede (uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij)
2. Rembrandt van Typex ( Oog & Blik / De Bezige Bij)
3. Monsieur Bermutier van Maarten van der Wiele (uitgeverij Oogachtend)
4. Angelus van Homs en Giroud (uitgeverij Dupuis)
5. Geen weg terug van Olivier Grenson (uitgeverij Lombard)
6. Het vervloekte kind van Monin en Galandon (uitgeverij Saga)
7. Verdwaald van Shamisa Debroey (uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij)
8. Door zonder familie van Gerrit de Jager (uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij)
9. Munch door Steffen Kverneland (uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij)
10.Abeltje van Renaud Dillies (uitgeverij Blloan)

De eerste verrassing van 2013 was de graphic novel Dansen op de vulkaan van Floor de Goede, waarin Flo zich van een andere, serieuze kant liet zien. Ontwapenend, ontroerend, herkenbaar, indrukwekkend. Ook  autobiografisch is Door zonder familie van Gerrit de Jager, een onthullende en onthutsende terugblik op  de succesvolle beginjaren van De familie Doorzon.  Rembrandt is het meesterstuk van Typex, die ik al jaren als illustrator bewonder. Wat een prachtig getekende striproman. Een beetje vergeten titel is Monsieur Bermutier van Maarten van der Wiele, een tekenaar met een elegante, zwierige stijl die na zijn tweeluik over Parijs laat zien dat hij ook heel goed overweg kan met kleur. De tweede Belg in het lijstje is Shamisa Debroey, die debuteerde met een sterke graphic novel over een meisje dat probeert te begrijpen waarom ze in de steek is gelaten door haar ouders. De nieuwe generatie Nederlandstalige stripmakers blijft verrassen met originele beeldverhalen van hoge kwaliteit. Behalve van Verdwaald heb ik ook genoten van de debuten van Wide Vercnocke ( (Mijn lief ligt in de zetel) en Delphine Frantzen (Madame Pipi). De kleine Belgische uitgeverij Saga ging van start met een verrassend leuke serie dikke boeken met integrale vertalingen van Franse stripreeksen: Valentine Pity (Benn)  en Een nacht in Rome (Jim) heb ik met veel plezier gelezen maar Het vervloekte kind maakte de meeste indruk. De Ballon (Dargaud, Lombard, Dupuis en Blloan) had elke maand wel een pareltje tussen de nieuwe titels zitten. Behalve de titels die ik heb gekozen van Grenson, Dillies en Hom zou ik ook nog Miss Endicott kunnen noemen van Fourquemin of diens De wezentrein, Nieuwe tijden van Warnauts en Raives of Betoveringen van Munuera en Dufaux.

De vijf beste onvertaalde uitgaven

1. Paul joins the scouts van Michel Rabaliati (Conundrum Press)
2. The nao of Brown van Glyn Dillon (Uitgeverij Selfmade hero)
3. The property van Rutu Modan (uitgeverij Drawn & Quarterly)
4.The initiates van Etienne Davodeau (Uitgeverij NBM)
5. So long, silver screen van Blutch (uitgeverij Picturebox)

Wat moet ik hier verder nog over zeggen? Van al deze titels heb ik de afgelopen maanden een recensie geschreven. Blader gerust door als je er meer over wil weten. Van The property staat een vertaling op stapel bij Oog & Blik / De Bezige Bij.


Vijf bijzondere boeken

1. Automotiv van Ever Meulen (uitgeverij Oog & Blik)
Een heel mooi vormgegeven bladerboek met tekeningen over Eddy Vermeulens meest geliefde onderwerp: auto's.
2. Fabrica grafica van Jan Vanderveken (uitgeverij Gestahlten)
Een prachtig overzicht van de illustraties van de onechte zoon van Joost Swarte en Ever Meulen, een van de beste illustratoren van het moment.
3.Robbedoes door Yves Chaland (uitgeverij Dupuis)
Een goed verzorgd stuk stripgeschiedenis, alle stroken van Robbedoes die Yves Chaland maakte en het verhaal erachter.
4.No straight lines van Justin Hall (uitgeverij Fantagtraphics)
Een uitgebreide bloemlezing van stripverhalen voor en door homo's en lesbo's, een artikel dat ik naar aanleiding van dit boek schreef verschijnt binnenkort in Stripschrift.
5. Rork integraal (Andreas), Roodbaard integraal (Hubinon & Charlier), Chihuahua Pearl/ De man die 500000 waard was (Giraud & Charlier)
Sherpa is goed bezig met het uitbrengen van stripklassiekers in integrale uitgaven of in een bijzondere vorm. Een nieuwe trend in uitgeversland?

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten