vrijdag 6 december 2013

Gemarteld en verbrand (maar heilig!)

Alle heiligen (Marcel Ruijters)

 
Marcel Ruijters gaat al ruim twintig jaar zijn eigen onnavolgbare gang als striptekenaar. Een groot publiek heeft hij daarbij niet aan zich weten te binden, de oplage van zijn boeken is sinds zijn debuut eerder omlaag dan omhoog gegaan. Maar tot ver over de Nederlandse grens heeft hij trouwe bewonderaars en zijn er uitgevers die hem blijven steunen.
Ruijters werk van de laatste jaren is vooral beïnvloed door Middeleeuwse kunst en afbeeldingen. In een recent interview (NRC Handelsblad, 28 november) noemt Ruijters ook het werk van Paul Bodoni als een belangrijke invloed op wat hij tegenwoordig zelf maakt.

Werk van Paul Bodoni

Het middeleeuwse zie je bij Ruijters onder andere terug in de versieringen van zijn tekenkaders, maar ook in de manier waarop hij zijn personages uiterlijk identiek en met nauwelijks een gezichtsuitdrukking, in beeld brengt. Alle heiligen is na Sine qua non en Inferno het derde boek waarin Marcel Ruijters een groepje nonnen opvoert als strippersonages. In alle heiligen staan dertien verhalen waarin deze slanke figuurtjes allerlei vreselijke dingen door moeten maken om een heilige te worden, ze worden gemarteld en verbrand, maar blijven doorgaan. Zelfs de pest, de duivel en de dood kunnen hen niet van hun geloof afbrengen. Ondanks al deze  gruwelijkheden zijn Ruijters met veel humor gemaakte pagina's een lust voor het oog. Momenteel werkt Marcel Ruijters aan een stripbiografie van Jeroen Bosch, die in 2016 moet uitkomen. Het zal de lezers van Alle heiligen  niet verwonderen dat hij juist deze schilder uitkoos om er een boek aan te wijden.

Sherpa 2013
112 pagina's kleur; gebonden ; € 24,95
☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten