donderdag 14 november 2013

Haaien kunnen niet achteruit zwemmen

Verdwaald (Shamisa Debroey)

 
In de afgelopen tien jaar maakte de Vlaamse strip een spectaculaire bloeiperiode door. Jonge kunstenaars lieten de erfenis van Vandersteen, Sleen en Nys links om te komen met persoonlijk en grafisch interessant werk. Nieuwe talenten doken op: Randall C., Brecht Evens, Judith van Istendael, Olivier Schrauwen... Grote commerciële successen kwamen er niet uit voort, maar deze ontwikkeling bleef niet onopgemerkt en leverde vertalingen, internationale erkenning en waardering op.
Inmiddels heeft ook deze nieuwe generatie zijn navolgers gekregen. Eerder dit jaar werden we al verrast met de debuten van Wide Vercnocke ( (Mijn lief ligt in de zetel) en Delphine Frantzen (Madame Pipi) en nu is er Verdwaald van de 24-jarige Shamisa Debroey.
Verdwaald is een indrukwekkende en poëtische graphic novel over een meisje dat opgroeit zonder ouders. Haar vader heeft zijn gezin verlaten toen ze nog heel jong was en haar moeder reist veel en is bijna nooit thuis. Ze wordt opgevoed door haar grootouders. Het meisje, eigenlijk Debroey zelf, probeert te begrijpen wat de drijfveren van haar ouders zijn. Heel mooi zijn de eerste pagina's waarin ze beschrijft hoe het voor haaien onmogelijk is om achteruit te zwemmen. Ze kunnen niet stilstaan of achteruitkijken, maar moeten verder. Heel mooie symboliek waarmee ze probeert om zich in de geest van haar vader te verplaatsen. Verdwaald is een in scherpe lijnen prachtig getekend en fel ingekleurd verhaal waarin de invloed te herkennen is van Randall C., haar leermeester en Brecht Evens. Shamisa Debroey maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die er zijn om een verhaal te vertellen met beelden. Sterk zijn de pagina's van een gezin aan tafel waarbij steeds meer leden van het gezin worden weggekrast totdat op de laatste pagina alleen de vertelster nog herkenbaar is: 'Zelfs in een kamer vol met vrienden dacht ik maar aan een ding.'
Debroey neemt je mee door een bewustwordingsproces heen waarbij zij een beter begrip krijgt voor wat haar vader drijft en voorzichtig erkent dat ze misschien zelf ook die sterke drang naar vijheid heeft. Verdwaald raakt je en is een verhaal dat je nog lang bijblijft. Een droomdebuut.

Oog & Blik / De Bezige Bij 2013
80 pagina's ; kleur € 24,90
☺☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten