zaterdag 9 november 2013

Boerenbedrog verspreid door geldwolven uit Hollywood

Canardo 22: De oude eend en de zee (Benoit Sokal)

 
Ieder nieuw deel van de serie Canardo is iets om naar uit te kijken. Al meer dan twintig jaar lang weet Benoit Sokal het zelfde hoge niveau van zijn serie te handhaven. Je weet als trouwe lezer  wat je van Canardo mag verwachten, maar toch weet Sokal telkens weer te verrassen met zijn onderwerpkeuze en de geraffineerde manier waarop hij verschillende actuele zaken in de plot met elkaar combineert en er de draak mee steekt.
Voor wie Canardo niet kent: alle personages in deze reeks zijn dieren die handelen als mensen. Canardo is een eend die het stereotype uiterlijk gekregen van een  priv√©detective  zoals we die kennen uit de film noir en de romans van Chandler en Hammett: lange regenjas met daarin een fles drank en een sigaret hangend in een mondhoek. In de loop der jaren werd Canardo's universum uitgebreid met een stoet van minstens even maffe bijpersonen die regelmatig in de verhalen terugkeren zoals in dit boek de duidelijk op Ernest Hemingway gebaseerde kapitein Ballingway (uit De witte Cadillac), naar wie ook de titel van dit boek verwijst.
In De oude eend en de zee heeft Canardo zijn neefje Marcel te logeren wiens moeder op de Seychellen ligt met haar nieuwe borsten. Als het verhaal begint verlaten Canardo en zijn neef net de bioscoop waar ze Momo le Merou hebben gezien, een animatiefilm over een schattige roodgestippelde tandbaars (niet per ongeluk gebaseerd op Finding Nemo). De film en het personage zijn zo populair dat het verboden wordt om nog langer op de roodgestippelde tandbaars te vissen, een zeldzame diersoort  die alleen voorkomt op het eiland Koedoelia, een oude kolonie van Belgamburg.  De economie van dit eiland draait echter volledig op de vangst van de roodgestippelde tandbaars. Als de vrouw van een rijke Belgamburgse industrieel, Vandepoutte, wordt ontvoerd door Koedoeliaanse piraten die eisen dat het visverbod weer ongedaan gemaakt wordt roept de hertogin van Belgamburg Canardo's hulp in. Canardo vertrekt naar Koedoelia met in zijn kielzog neefjeMarcel,  voor wie een verrassende rol is weggelegd. Al snel loopt het fout op Koedoelia. De gebeurtenissen raken in een stroomversnelling en er ontwikkelt zich een briljante satire waarin onder anderen de filmindustrie en de milieubeweging op de hak worden genomen. Vooral de toespraak van de hertogin van Belgamburg op de laatste pagina's is hilarisch. De oude eend en de zee is weer een heel leuk deel in deze topserie.

Casterman 2012
48 pagina's ; hardcover; € 11,50

☺☺☺☺

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten