maandag 23 september 2013

Een vrijgevochten vrouw

Valentine Pity (Benn)Voor een tekenaar die al zo lang in het vak zit (zijn eerste strips verschenen in 1969) heeft André Benn een opvallend klein oeuvre. Benn werkte enige tijd als assistent van Peyo aan De Smurfen en dat is aan zijn eerste strips ook goed te zien. Midden jaren zeventig bedacht hij voor Robbedoes de Schotse detective Mick macAdam, een verhaal in de typische stijl van de humorstrips die toen in dat stripblad verschenen. In de loop der jaren werden de verhalen over Mick macAdam realistischer en daarmee ook Benns tekenstijl. De serie kende weinig succes, in tegenstelling tot Woogee, een kortlopende reeks die bij Dargaud verscheen. Na een korte terugkeer van Mick macAdam werd het stil rond de inmiddels de vijftig gepasseerde tekenaar. Totdat in 2010 en 2011 Vanntine Pity ten tonele verscheen in een tweedelig verhaal. De Belgische uitgeverij Saga kwam op het uitstekende idee om beide verhalen in één dikke uitgave te vertalen.

Valentine Pity werd door Benn zelf geschreven en hij kon er zijn voorkeur in kwijt voor het tekenen van de wereld aan het begin van de vorige eeuw. De hoofdpersoon van het verhaal is een vrijgevochten vrouw en avonturierster die als jonge vrouw na de dood van haar ouders door een ongeluk helemaal alleen achterblijft in het hoge noorden, gered wordt door een inuït en bij zijn stam blijft leven. Over haar verblijf bij dit volk gaat het eerste deel. In het tweede deel bevindt ze zich in Frankrijk waar ze kennismaakt met twee broers die pionieren met vliegtuigen en beiden naar haar gunsten dingen. Valentine besluit dat ze ook zelf wil leren vliegen.

Valentine Pity is een interessant personage, ze is een vrouw die lak heeft aan de moraal van haar tijd, ze rijdt auto, bestuurt vliegtuigen, draagt mannenkleren, wat haar zelfs op gevangenisstraf komt te staan, en gaat ongedwongen om met seks. Als ze de eskimo die haar redt vraagt hoe ze hem kan bedanken en de man daarop een voorstel doet, bevredigt ze hem met haar mond.

Valentine Pity draagt onmiskenbaar Benn's stempel, maar het verhaal is realistischer dan we van hem gewend zijn. En daar is niets mis mee. Het is een prima verteld verhaal om met plezier te lezen.

Saga 2013
128 pagina's ; hardcover; € 29,95

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten