zondag 29 september 2013

Chagrijnig rotbeest

De avonturen Kuiken I deel 1: Pwiep ben ik? (Janry & Schmit)

 
Voor veel mensen hebben kuikens een hoog schattigheidsgehalte. Nou, dan kennen ze Kuiken I nog niet! Dit chagrijnige rotbeest slaat zijn tante knock out, vermoord zijn  ongeboren broertje... maar hij is ook nieuwsgierig en stelt zichzelf en zijn omgeving (dit tot grote ergernis van de kippen en andere dieren op de boerderij) voortdurend vragen over het zijn en de zin van het bestaan. 
Kuiken I is een bedenksel van Eric-Emmanuel Schmitt, een redelijk bekende  schrijver van romans, verhalen en toneelstukken. Een aantal van zijn boeken werd verfilmd. In veel van zin werk behandelt Schmitt, die filosofie studeerde, religieuze en filosofische thema's.  Dat doet hij op een heel toegankelijke en prettige manier. Zijn boeken zijn zelden erg dik en heel goed leesbaar. Bekend is de Cyclus van het onzichtbare, een vijftal boekjes waarin hij de wereldreligies behandelt.

De veelzijdige auteur waagt zich met Kuiken I voor het eerst aan een stripverhaal en mag daarvoor samenwerken met niemand minder dan Janry. En, het moet gezegd worden, die is geweldig op dreef. Zijn als mensen handelende dieren zien er geweldig uit. Alleen al de manier waarop hij de personages tekent is goed voor menige glimlach en hij haalt het niveau van de meesters op dit gebied: Franquin en Gotlib.
We kennen Janry vooral als de tekenaar van De kleine Robbe, een strip die bedoeld is voor jonge lezers. Dat is Kuiken I absoluut niet. Schmitt schrijft voor volwassen lezers. Je zou Kuiken I een beetje kunnen vergelijken met de kat van de rabbijn van Joan Sfarr, een andere filosoof die strips maakt. Met dit verschil dat het kuikenkind een stuk egoïstischer en onbeschaafder is.

Vanaf het moment dat hij uit het ei is en kan lopen begeeft Kuiken I zich zich op het pad van de filosofie en gaat daarbij regelmatig de dialoog aan met een rat die een kast vol filosofieboeken (letterlijk) verslindt. Er zijn wel vaker boeken verschenen waarin in stripvorm filosofie of religie werd uitgelegd, maar zelden waren ze ook nog mooi getekend. Dat is niet zo heel erg maar de tekeningen leiden in dat geval ook niet af van wat we voor het gemak maar de boodschap noemen. En daarmee raken we aan het probleem met deze uitgave. Er is iets vreemds aan de hand met Kuiken I. Bij oppervlakkige beschouwing  van het omslag  en de tekeningen denk je te maken te hebben met een prachtig getekende dierenstrip voor een jong publiek. Wie met deze verwachting begint te lezen zal ongetwijfeld na een aantal pagina's teleurgesteld zijn of de verhalen gewoon niet begrijpen. Dit boek komt alleen goed tot zijn recht  als je er met de juiste verwachtingen in begint te lezen. En dan is het erg leuk.

Dupuis 2013
68 pagina's ; softcover stripalbum; € 8,95
☺☺☺

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten