vrijdag 30 augustus 2013

Veel actie en weinig plot

Strips2Go (diverse tekenaars en schrijvers)

Veel stripfiguren die we nu nog altijd kennen werden oorspronkelijk gemaakt voor striptijdschriften.  Hun belevenissen  werden al een soort feuilletons gepubliceerd in wekelijkse afleveringen van 1 of enkele pagina's. Aan reeksen albumuitgaven werd niet meteen gedacht en lange tijd was een tijdschriftpublicatie belangrijker dan een boek. Tekenaars leerden al publicerend het vak. Tijdschriften waren vaak ook de plek waar veranderingen en nieuwe stromingen ontstonden, vooral in de jaren zeventig stuwden een aantal tijdschriften de evolutie van het medium strip vooruit.

Maar in de loop der jaren werden strips in boekvorm steeds belangrijker en bleven de oplages van striptijdschriften dalen. Alleen aankomend striptalent presenteerde zich nog groepsgewijs met in eigen beheer gemaakte tijdschriften. Verrassend genoeg slaagde Rob van Bavel erin om met een nieuwe versie van Eppo het stripblad terug in de winkelschappen te krijgen. En sinds kort ligt het Strips2Go daar naast. Strips2Go is een krant van 72 pagina's in kleur op tabloidformaat. De initiatiefnemers van Strips2Go zijn Jan Schuring (die ook een hobbyblad uitgeeft) en Marissa Delbressine, een aanstormend talent met haar wortels in de Nederlandse mangascene.  Dat is ook duidelijk aan het eerste nummer van Strips2Go te merken. De meewerkende stripmakers zijn meer be├»nvloed door Amerikaanse comics en Japanse manga dan door hun Europese voorlopers. De meest bekende namen  in Strips2Go zijn Maaike Hartjes, John Heijing (die een boek uitbracht bij Arboris) en Marissa Delbressine, waarvan net de strip Ward werd afgerond in Eppo. Haar bijdrage is meteen de beste: Streets of Europe werd oorspronkelijk gemaakt voor de Duitse stripkrant Comix en werd speciaal voor de Nederlandse publicatie van een inkleuring voorzien. Wellicht heeft Comix wel als voorbeeld gediend voor Strips2Go. Ook dat is ook een goedkoop gedrukte en voor een lage prijs verkochte uitgave. Maar er zijn ook verschillen tussen Strips2Go en Comix. Comix heeft een kleiner formaat, een iets betere papiersoort, is niet volledig in kleur en is minder op manga gebaseerd.

De verhalen in Strips2Go zijn erg actiegericht, er wordt veel gevochten en in een aantal gevallen is er nauwelijks sprake van enige plotontwikkeling (Splash vs clean, OTFS) De vervolgverhalen hebben afleveringen van een pagina of zes maar het aantal tekeningen per pagina is vaak klein, wat het grote formaat van de uitgave niet rechtvaardigt en ook de ontwikkeling van de plot niet ten goede komt. In een aantal gevallen geeft de kleurendruk op de goedkope papiersoort problemen bij het lezen. Kleurscheidingen vervagen en de witte teksten tegen een bijna zwarte achtergrond in Sanguis zijn soms niet te lezen. Jammer, want juist dit verhaal valt op door de geringe hoeveelheid actie en een intrigerende start. Binnen het wat beperkte referentiekader van manga en comic is er toch veel variatie aan tekenstijlen in het eerste nummer van  Strips2Go en avonturenstrips worden afgewisseld met humor. Er loopt heel wat jong striptalent rond in Nederland, dat merk je bijvoorbeeld als je op beurzen hun in eigen beheer uitgegeven boeken en tijdschriften bekijkt. Met Strips2Go krijgt dit talent de kans om zich verder te ontwikkelen en een groter publiek te bereiken. Het is belangrijk dat het daarbij goed wordt begeleid. De keuze voor papier en druk stelt bijvoorbeeld eisen aan lijndikte en kleurcombinaties. Nog beter zou het zijn om te kiezen voor een iets dikkere papiersoort en een kleiner formaat en daarbij ook de afweging te maken om al dan niet alle pagina's volledig in kleur af te drukken. Strips2Go was een beter blad geworden als er iets langer over dit soort zaken was nagedacht.

De eerste stap is altijd de moeilijkste maar wel een cruciale; je kunt maar 1 keer een eerste indruk maken.  Ik ben in de voorgaande alinea's erg kritisch geweest maar al mijn opmerkingen zijn opbouwend bedoeld en ik hoop dat er iets mee gedaan wordt. Het uitgeven van een nieuw stripblad is in deze tijd een enorm moedig initiatief. Ik heb hier veel waardering voor en ik zal ontwikkeling van Strips2Go op de voet blijven volgen.

uitg. Find it; 72 p. kleur; krant;  € 1,95

☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten