vrijdag 9 augustus 2013

Meisjes: interessant maar ook stom

Kleine Christiaan (Blutch)

 
Kleine Christiaan is een bundeling van twee uitgaven die oorspronkelijk verschenen in 1998 en 2008, waarin Blutch terugkijkt op zijn jeugd. Overigens verwijst de titel van dit boek niet alleen naar zijn eigen jeugd, maar ook naar De kleine Nicolaas van Goscinny.

Blutch (Christian Hincker) groeide in de jaren zestig en zeventig op in de Franse Elzas en als we de verhalen die hij in Kleine Christiaan vertelt mogen geloven, was hij toen al iemand met een rijke fantasie. Het jongetje leeft in een eigen wereld waarin de helden van de strip en de film zijn grootste voorbeelden zijn. Van John Wayne krijgt hij wijze raad en Marlon Brando (Last tango in Paris!) maakt hem wegwijs op het gebied van de erotiek.

In het eerste boek dat uit een aantal vrij korte verhaaltjes bestaat, zit Christiaan nog op de lagere school en zijn meisjes weliswaar interessant maar vooral ook stom. In boek twee wordt het serieus. Hij is nog altijd een even grote fantast,  maar hij staat op het punt om zijn onschuld te verliezen. Tijdens een zomervakantie met zijn ouders ontmoet hij Catie Borie, het mooiste meisje van allemaal, en wordt smoorverliefd. Op een heel geestige manier beschrijft Blutch hoe kleine Christiaan leert om te gaan met deze nieuwe situatie. Het levert een mooie strip op over volwassen worden in de lijn van Conz Als ik meester van de wereld was en Blindemannetje van Cabanes. Blutch brengt het allemaal virtuoos in beeld. Voor wie nog nooit iets van hem heeft gelezen, is Kleine Christiaan een goede eerste kennismaking die naar meer zal doen smaken.
 

Uitg. Oog & Blik

144 pl.; paperback; € 19,90

 

☺☺☺☺

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten