vrijdag 9 augustus 2013

Een passie voor films

So long, silver screen (Blutch)

Blutch (Christian Hincker) bewandelt al zo'n 25 jaar zijn eigen weg in de stripwereld. Een groot publiek heeft hij daarbij nooit aan zich weten te binden. Menigeen was verbaasd toen deze relatief onbekende auteur in 2009 de grote prijs van Angoulême won, een van de belangrijkste prijzen ter wereld voor een stripoeuvre. Uitgezonderd misschien de stripcritici en collega's van Blutch die grote waardering hebben voor zijn werk en er door zijn beïnvloed (bijvoorbeeld Craig Thomson). Wellicht dankzij het winnen van die prijs verschenen er sinds 2009 meerdere titels van Blutch in een Nederlandse vertaling (Blotch, Kleine Christiaan) en is er nu ook zijn eerste vertaling in het Engels.

So long, silver screen verscheen oorspronkelijk in 2011 bij Dargaud en nu bij Picture box, een in Brooklyn gevestigde uitgeverij van voornamelijk kunstboeken maar ook een aantal avant-gardestrips. Voor de Amerikaanse uitgave is David Mazzuchelli, een van Blutch bewonderaars, verantwoordelijk voor de grafische verzorging. Het is een heel fraai uitgave geworden.

Wie van Blutch het autobiografische Kleine Christiaan heeft gelezen weet dat hij al vanaf jonge leeftijd een filmliefhebber is. En dat is hij altijd gebleven. In So long, silver screen getuigt hij van zijn kennis van en passie voor de film. Daarbij zijn rollen weggelegd voor een aantal acteurs en regisseurs die hij bewondert. Wie van een stripalbum een verhaal met een kop en een staart verwacht is bij Blutch niet aan het goede adres. Net als een aantal door hem bewonderde filmmakers (denk bijvoorbeeld aan Fellini) gaat Blutch niet narratief te werk, maar eerder associatief, hij begint aan een scene die op een film gebaseerd is en die op zijn beurt een volgende scene oproept. Het verhaal is getekend in zwart-wit en een telkens wisselende derde kleur die verandert bij de overgang naar een volgende scene. Zijn tekeningen zijn virtuoos en lijken te dansen op het papier, het vakmanschap en het enthousiasme spat er van af.

So long, silver screen houdt het midden tussen een graphic novel en een essay over film, de kunstvorm die zo veel gemeen heeft met de grafische vertelkunst. Die aanpak maakt het boek tot meer dan alleen een boek over films maar ook een weergave van Hinckers eigen visie op het beeldverhaal.

Picturebox 2013

80 pagina's ; hardcover; $ 22,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten