maandag 1 juli 2013

Wallonië onafhankelijk


De glimlach van Mao (Jean-Luc Cornette & Michel Constant)

 


Cornette en Constant zijn al een tijdje bezig als stripmakers en er zijn al een paar strips van hen in vertaling verschenen maar vreemd genoeg werden die zelden voltooid. Dat zal hen bij De glimlach van Mao niet overkomen want het is een in 1 boek afgerond verhaal. In Frankrijk baarde het boek nogal wat opzien. Lezers en critici begrepen er weinig van en vroegen zich hardop af wat er nu eigenlijk politiek gezien allemaal aan de hand is in buurland België.

De glimlach van Mao speelt zich af in de nabije toekomst. Het Waalse deel van België is onafhankelijk geworden (over wat er met Vlaanderen gebeurd is wordt niet gerept) en heeft zich ontwikkeld tot een totalitaire staat naar communistisch model, de Democratische Republiek Wallonië. Aan het hoofd van de 'republiek' staat president Delcominette  die het in zijn hoofd heeft gehaald om het gebalsemde lijk van Mao naar Wallonië te halen. In De glimlach van Mao staan de levens van vier jongeren centraal: twee jongens en twee meisjes.  Ludmilla en Manon , zijn fervente aanhangers van de Wilde Dieren van Hesbaye, een soort kruising tussen padvinderij en Hitler-jugend. De jongens zijn minder gezagsgetrouw. Frank is agressief en Antoine uit openlijk kritiek op het regime. Beide jongens komen daardoor in de problemen en belanden in een heropvoedingskamp.

Het is wel grappig dat de Franse lezers De glimlach van Mao in verband brachten met de huidige politieke situatie want daar wordt nergens duidelijk naar verwezen. Het verhaal zou zich evengoed ergens anders af kunnen spelen. Alle opschudding is er misschien de reden voor geweest dat de Franse uitgever snel een Nederlandse vertaling op de markt wilde hebben, waardoor deze een wat haastig geredigeerde indruk maakt. Niet dat het erg storend  wordt maar het viel me wel op. Afgezien daarvan heb je met De glimlach van Mao een goed in beeld gebrachte en vertelde toekomstthriller in handen met een boeiend en prikkelend onderwerp die tot het eind toe verrassende plotwendingen heeft.

 

 

Uitg. Futuropolis 2013

72 pagina's ; kleur; zachte kaft;  € 9,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten