woensdag 17 juli 2013

Vermeende nazi


Berentand (Alain Henriet & Yann le Pennetier)

 

De oudere striplezer kent ze nog wel; ieder stripblad had zijn eigen pilotenstrip: Pep had Tanguy en Laverdure,  Kuifje had Dan Cooper en in Robbedoes stond Buck Danny. Met het verdwijnen van de  striptijdschriften leek ook dit genre ten dode opgeschreven maar sinds een paar jaar is de pilotenstrip weer helemaal in de mode.

Tanguy en Laverdure maken een comeback en de meeste uitgevers dragen hun steentje bij aan de opleving van het luchtvaartgenre. Scenarist Yann voelt zich als een vis in het water bij dit soort strips en voegde er inmiddels het gedenkwaardige album Mezek aan toe. Bij Yann draait het niet alleen om het avontuur van de luchtvaart maar hij voegt aan zijn verhalen ook altijd een politieke dimensie toe. Zijn gedegen research levert soms verrassende resultaten op. In Mezek beschrijft hij hoe de beginnende luchtmacht van de net opgerichte staat Israel niet alleen nazi-vliegtuigen kocht maar ook nazi-piloten in dienst nam.

Berentand speelt zich vijf tot vijftien jaar eerder af dan Mezek. In Silezie,  groeien drie kinderen op die gefascineerd zijn door vliegtuigen:  Max, Werner en Hanna. Om een opleiding te krijgen om piloot te kunnen worden moeten ze zich aansluiten bij de Nationaalsocialistische partij. Werner en Hanna zien het als een formaliteit en maken zich er niet druk over maar Max heeft een probleem: hij is joods. De politieke situatie zet hun vriendschap op het spel. Tien jaar later is Max in dienst bij de Amerikaanse luchtmacht. Hij is een verdienstelijk gevechtspiloot maar zijn achtergrond keert zich tegen hem. Als een foto van hem als kind opduikt op een nazitijdschrift wordt hij opgepakt door de Amerikaanse legerleiding. Het blijkt een misverstand te zijn maar vanaf dat moment heeft Max geen leven meer. Hij meldt zich aan bij de geheime dienst.

Berentand is vakwerk zoals we dat eigenlijk van Yann wel mogen verwachten. Het scenario is doorwrocht en weet van begin tot einde te boeien. Henriet toont zowel in het tekenen van de vliegtuigen als in het uitbeelden van de jonge hoofdpersonen zijn vakmanschap. Hier wringt ook een beetje de schoen, Berentand is vakwerk maar beklijft minder dan Mezek, een verhaal dat de indruk wekte met meer passie te zijn gemaakt.

 

Uitg. Dupuis 2013

56 pagina's ; kleur; harde kaft;  € 14,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten