maandag 8 juli 2013

Uit de hand gelopen grap

De klant (Man & Zidrou)

Moederkillers 1 (Ers, Borecki & Zidrou)

 


In 2010 verraste stripscenarist Zidrou (Benoit Drousie) vriend en vijand met het ontroerende verhaal Lydie. Tot dan toe had hij vooral heel veel korte humorstrips geschreven voor een jong publiek. Het oudere publiek waarvoor Lydie bedoeld was reageerde enthousiast en Zidrou werd een naam om in de gaten te houden. De belofte die hij gewekt had met Lydie maakte hij waar met Het vel van de beer, De verhalenverteller en  Een mooie reis.

Helaas valt zijn nieuwste strip voor volwassenen tegen. In De klant wordt een man verliefd op een prostituee en probeert haar uit de wereld van de prostitutie te bevrijden. Daarbij krijgt hij te maken met de georganiseerde misdaad  en probeert hij de maffiabaas die het bordeel exploiteert waar het hoertje werkt onder druk te zetten door zijn dochter te ontvoeren. Van de kleine menselijke verhalen in zijn vorige boeken maakt Zidrou de overstap naar een soort psychologische thriller en dat ligt hem een stuk minder goed. Het scenario is goed opgebouwd  maar het thema van De klant is al te veel uitgemolken  en je moet van goede huize komen om er nog iets verrassends mee te doen. Wellicht was het eindresultaat met een andere tekenaar  beter geweest maar de tekeningen van Man  hebben weinig kwaliteit en zijn soms ronduit slecht, ongeïnspireerd haastwerk.
 

 Het thema van Moederkillers, een tweeluik van Zidrou voor tieners is evenmin origineel, maar Zidrou heeft hier gekozen voor een frisse en eigentijdse aanpak. Vijf meisjes hebben elk zo hun eigen problemen met hun moeder. Ze richten op school een clubje op en komen regelmatig samen om een sigaret te roken, andere verboden dingen te doen en de frustraties over hun moeders te uiten. Bij zo'n sessie ontdekken ze de website Castigo waarop je opdracht kunt geven om mensen te straffen. De meiden vinden het wel grappig en tikken elk een opdracht in. Een paar dagen later verschijnt er een gemaskerde man die de moeder van een van de meisjes een klap geeft. Niet veel later wordt de moeder van een van de andere meisjes gedwongen om vijf borden spruitjes op te eten. We weten dan nog niet welke opdracht de andere drie meisjes als straf voor hun moeders hebben bedacht maar vermoeden sterk dat de straffen steeds harder zullen worden. Wat begint als een grap wordt pure horror. De meisjes hebben iets in gang gezet wat ze niet kunnen beheersen. De spanning wordt niet alleen in het verhaal maar ook in de tekeningen van Ers steeds verder opgebouwd. Van een gezellige strip over pubermeisjes verandert het verhaal in pure horror en worden ook de tekeningen en inkleuring steeds duisterder.

Moederkillers is veelbelovend van start gegaan en maakt heel nieuwsgierig naar het vervolg en slot dat in augustus verschijnt.

 

Uitg. Dargaud 2013

56 pagina's ; kleur; harde kaft;  € 14,95

Uitg. Dupuis 2013

48 pagina's;  kleur; stripalbum; € 7,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten