donderdag 4 juli 2013

Betast door Gerard ReveKousboek (Gabriel Kousbroek)

 

Al voordat Kousboek verscheen haalde het boek de landelijke pers vanwege een van de hoofdstukjes in het boek. Hierin bezoekt Gabriel Kousbroek als tiener met zijn ouders en een vriendje  Gerard Reve en Joop Schafthuizen. Gabriel wordt vrijwel genegeerd maar Gerard en Joop kunnen hun handen niet van Guido, het vriendje, afhouden.  Gabriëls ouders hebben niets in de gaten of doen alsof.

Gabriel Kousbroek heeft bekende ouders: vader Rudy Kousbroek en moeder Ethel Portnoy waren beiden schrijver. Dat is niet altijd even prettig. Hij werd bijvoorbeeld als kind aangesproken op controversiële  uitspraken van zijn vader wat hem, getuige de anekdote in Kousboek, zelfs een pak slaag opleverde. Gabriel Kousbroek probeerde op eigen kracht bekendheid op te bouwen als beeldend kunstenaar maar merkte vaak dat belangstelling voor zijn werk vaak slechts een excuus was om over zijn ouders te praten. Het is nogal merkwaardig dat hij de bekendheid die hij nu heeft gekregen grotendeels te danken heeft aan hen want over hen gaat een groot deel van de anekdotes in Kousboek.

Want dat geeft Kousboek exact weer: een verzameling anekdotes. Hoewel het wellicht niet zo bedoeld is maakt Kousboek niet de indruk te zijn geschreven als een samenhangende roman. Je krijgt wel een beeld van de verhouding van Kousbroek met zijn ouders maar het hangt een beetje aan elkaar als los zand. De delen van het boek die over zijn ouders gaan zijn het sterkst maar ze worden afgewisseld met stukjes waarvan je je afvraagt wat ze voor zin hebben of waarom ze in dit kader überhaupt verteld worden. Daar komt bij dat hij een vreemde vorm heeft gekozen voor het boek. De bovenste helft van de pagina's bestaat uit tekst en de onderste uit striptekeningen waarin nog eens het zelfde verteld wordt als in de geschreven tekst. Nergens vullen de striptekeningen de tekst aan of contrasteren ze er mee wat de vraag oproept waarom  Kousbroek niet gewoon een keuze heeft gemaakt voor roman of grafische roman.  Wat er nu ligt is geen van beiden.

 

Uitg. Nijgh & van Ditmar 2013

158 pagina's ; kleur; paperback;  € 19,95

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten