dinsdag 25 juni 2013


Voorzichtige puberseks

 

Amoras (Charel Cambré & Marc Legendre)

 


Een gesprek over stripverhalen gaat al snel over Suske en Wiske. Voor veel Nederlanders is deze serie tot een soort norm geworden voor wat een stripverhaal is. Maar het is wel een verouderde norm. De strip heeft zich de afgelopen veertig jaar verder ontwikkeld terwijl de Suske en Wiske-reeks qua vorm en inhoud nauwelijks is veranderd.  Pogingen van Standaard Uitgeverij om de serie wat aan te passen aan de tijd bleven vaak beperkt tot het aantrekken van andere kleren door de hoofdpersonen en het inspelen op bepaalde jongerentrends. Een moedige poging van ex-Suske en Wisketekenaar Marc Verhaeghen om  Sus en Wis te confronteren met het lot van Joodse kinderen tijdens WO 2 kreeg een veto van de uitgever.

Mogelijk mede ingegeven door de dalende verkoopcijfers maar met de honderdste geboortedag van bedenker Willy Vandersteen als excuus pakt Standaard Uitgeverij het nu anders aan en lanceert naast de hoofdreeks de nieuwe serie Amoras.

Met Amoras mikt de uitgever op meer volwassen lezers die een strip krijgen voorgeschoteld in een rauwere stijl en met een gevarieerder pagina-indeling maar met de bekende personages.

Volwassen? Wat moeten we ons daar bij voorstellen? Expliciet geweld, stromen bloed, meisjesborsten en voorzichtige puberseks? We krijgen het allemaal voorgeschoteld in deel 1 van wat uiteindelijk een achtdelige reeks moet worden.

Het verhaal: Suske en Wiske maken van de afwezigheid van professor Barabas gebruik om te proberen met de teletijdmachine van terug te gaan naar1946 en het eiland Amoras. Maar zij zijn niet de enigen die de teletijdmachine willen gebruiken. Ook Jerom en Lambiek bevinden zich in het lab van Barabas. Het gaat hopeloos mis en Suske en Wiske belanden wel op Amoras maar in de toekomst. In 2047 heeft aartsvijand Krimson de absolute macht en zijn de bewoners van Amoras zijn slaven. Suske en Wiske raken van elkaar gescheiden.  Terwijl Wiske het aan de stok krijgt met een rondzwervende bende ontmoet Suske het meisje Jerusalem met wie hij op zoek gaat naar Wiske. Intussen is ook Krimson er van op de hoogte dat het tweetal op Amoras is en ziet een kans om zich op hen te wreken.

Amoras wordt gemaakt door tekenaar Charel Cambré en schrijver Marc Legendre, twee mensen met een behoorlijke staat van dienst die met Amoras goed werk leveren. Echt schokkend is het echter niet. Zoals gezegd heeft de tijd niet stil gestaan en zien de meeste strips er anno nu heel anders uit dan in 1967. Met andere en minder bekende personages is het verhaal van Amoras al vaker verteld en met even veel of meer seks en geweld. Voor wie wel eens een andere en meer eigentijdse strip oppakt dan Suske en Wiske is er niets nieuws onder de zon. Maar als Suske en Wiske je enige referentiekader is, is Amoras ronduit schokkend.

 

Standaard uitgeverij

48 pagina's ; kleur; stripalbum;  € 6,95

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten