woensdag 19 juni 2013


Pijnlijke gebeurtenissen en subtiele humor

 

The property (Rutu Modan)

 

Rutu Modan was een van de oprichters van het Israëlische collectief Actus tragicus. De groep stripmakers en illustratoren trad vanaf 1995 naar buiten met eigen uitgaven waaraan zij gezamenlijk bijdroegen. De uitgaven waren in het Engels aangezien  er in Israel nauwelijks sprake is van een stripcultuur. Modan brak internationaal

door bij een groter publiek met de graphic novel Exit wound / Vermist (Drawn & Quarterly2007/Podium  2008). Hierna verscheen nog de verhalenbundel Jamilti. (Drawn & Quarterly 2008) met voornamelijk verhalen die zij voor de collectieve uitgaven van Actus Tragicus maakte aangevuld met het sterke, ontroerende titelverhaal. The property is haar tweede graphic novel.

Na de dood van haar zoon reist de Israëlische Regina Segal samen met haar kleindochter Mica nar Warschau met de bedoeling om onroerend goed dat tot aan de Tweede Wereldoorlog in het bezit was van haar joodse familie. Eenmaal aangekomen in Warschau wordt Regina geconfronteerd met de herinnering aan pijnlijke gebeurtenissen die eerder in haar leven plaats vonden. Mica krijgt ondertussen steeds meer twijfels bij de reden voor hu reis naar Warschau en vraagt zich af waar Regina werkelijk op uit is. Bij haar speurtocht door Warschau wordt Mica voortdurend op de hielen gezeten door Avram, de zoon van een van Regina's vriendinnen. Ook hij heeft zo zijn plannen met Regina, Mica en het onroerend goed. En dan is er nog Tomasz, de reisgids die een oogje heeft op Mica.

Het kost weinig moeite om mee te leven met de personages in dit boek, ook al zijn ze, zoals Avram, niet altijd even sympathiek.

The property is een subtiel verteld verhaal waarin emoties hoog op lopen maar ook altijd  ruimte is voor humor. Mede dankzij Modans met een beperkte kleurenpallet uiterst effectief ingekleurde  semirealistische klare lijntekeningen.

 

Drawn & Quarterly 2013

222 pagina's ; gebonden boek;  $ 24,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten