zondag 9 juni 2013


Iraanse lente


Een kleine twee jaar voor de Arabische lente was er even hoop voor de bevolking van Iran. Groot was de teleurstelling toen de conservatieve Ahmadinejad  met een ruime meerderheid als winnaar van de presidentsverkiezingen werd gepresenteerd en niet de hervormer Mousavi. Volgens velen was er met de stembusuitslag geknoeid en op 15 juni gingen ruim drie miljoen, veelal jonge, mensen de straat op om te protesteren. Het protest duurde enkele dagen voort, maar de machthebbers maakten er op wrede wijze een einde aan. Tientallen demonstraten kwamen om het leven, er vielen talloze gewonden en ruim vierduizend mensen werden (vaak in erbarmelijke staat als gevolg van het geweld) gearresteerd. Van hen werd vaak niets meer vernomen. Op deze gebeurtenissen baseerden Amir en Khalil Zahra’s paradise. Voordat dit verhaal in boekvorm verscheen werd het in hoofdstukken op een internetsite voorgepubliceerd: www.zahrasparadise.com

Centraal in Zahra’s paradise staat de speurtocht naar Mehdi, een jonge Iraniër, die na de demonstratie van 15 juni 2009 niet meer terugkeert naar huis. Waarschijnlijk is Mehdi terecht gekomen in een gevangeniscel. Zijn broer en moeder zetten alles op alles om zijn lot te achterhalen. Mehdi’s broer begint een speurtocht op internet terwijl zijn moeder al haar contacten aanwendt om te achterhalen of Mehdi nog in leven is.

Zahra was de naam van een dochter van Mohammed, het is ook de voornaam van een journaliste die in 2003 om het leven werd gebracht (Zahra Kazemi) vanwege haar speurtocht naar verdwenen tegenstanders van het islamitische regime. Zahra’s paradise, een massaal kerkhof nabij Teheran is uiteraard niet naar haar genoemd, maar naar Mohammeds dochter. Het kerkhof speelt een belangrijke rol in dit verhaal.

Zahra’s paradise is fictie. Mehdi en zijn familie zijn verzonnen door de Iraanse journalist Amir en tekenaar Khalil (een pseudoniem). Maar Mehdi ondergaat het lot dat vele jongeren getroffen heeft sinds de presidentsverkiezingen van 2009. In Zahra’s paradise schetsen de auteurs een beeld van een land waarin je niet voor je mening uit mag komen en waarin een corrupt en gewelddadig islamitisch regime de macht probeert te behouden en daarbij geen enkel middel schuwt. Zahra’s paradise is echter geen politiek pamflet, het blijft in de eerste plaats een graphic novel, een goed opgebouwd en thrillerachtig verhaal dat in krachtige zwart-witbeelden is weergegeven. Khalil heeft een aangename tekenstijl die wat manga-achtig (Tezuka) aandoet.

 

Zahra’s paradise (Khalil & Amir)

Uitg. Casterman 2011; 160p.; zwart-wit; 18,00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten