vrijdag 28 juni 2013


Familiegeheimen

Het vervloekte kind (Arno Monin & Laurent Galandon)

 


Laurent Galandon is een van de meest interessante nieuwe stripschrijvers van de laatste jaren. Zij werk verschijnt voornamelijk bij Bamboo (voor het Nederlandse taalgebied: Saga) en bestaat voor het grootste gedeelte uit tweeluiken.  In die vorm verschenen eerder De witte vlucht (met Monin),  Bloemenschrift (met Nicaise) en  Tahia El Djazair (met Dan). In al deze verhalen, en ook in Het vervloekte kind roert Galandon pijnlijke episodes in de recente geschiedenis aan: de Tweede wereldoorlog, De Algerijnse vrijheidstrijd, de Turkse bezetting van Armenië....

Er zat oorspronkelijk een periode van vier jaar tussen de verschijning van deel 1 en deel 2 van Het vervloekte kind, dat is ook te zien aan de evolutie die Monins tekenstijl doormaakt. Uitgeverij Saga kwam op het uitstekende idee  om beide delen te bundelen in één dikke uitgave.

Het vervloekte kind begint in mei 1968. Gabriel Clairemont woont in Parijs terwijl om hem heen aan alle kanten opstand uitbreekt. Hij laat zich overhalen door een vriendin om mee te lopen in een demonstratie met als resultaat dat hij in de cel belandt. Een opmerking van zijn bewaker roept pijnlijke herinneringen bij Gabriel op. Waarom is hij in 1945 geadopteerd door landbouwers uit de Creuse? Wat heeft zich op de boerderij afgespeeld? Hij gaat op zoek naar zijn verleden en haalt daarbij zaken naar boven waar niet iedereen even blij mee is. De emoties lopen hoog op en een gewelddadig einde lijkt onvermijdelijk. Het verhaal had prima gepast in de serie Geheimen van Frank Giroud. Qua thema heeft Het vervloekte kind ook wel iets weg van Angelus, een recente titel van Giroud in die reeks. Maar waar Giroud op de laatste pagina's gierend uit de bocht vliegt met een onwaarschijnlijke plotwending weet Galandon net aan de goede klant van de grens tussen drama en sentiment te blijven.

 

Uitg. Saga 2013

92 pagina's ; kleur; harde kaft stripalbum;  € 24,95

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten