vrijdag 21 juni 2013


Een obsessiecompulsieve stoornis

 

The Nao of Brown (Glyn Dillon)

 


In Glyn Dillons familie komen meer striptekenaars voor. Zijn oudere broer Steve is bekend als de tekenaar van Preacher. Glyns carrière als striptekenaar was kort. In de jaren negentig werkte hij voor de Engelse tijdschriften Deadline en Crisis en hij tekende 1 aflevering van The Sandman. Hierna legde hij zich toe op het maken van storyboards voor films en verdween uit beeld. The Nao of Brown is zijn verrassende terugkeer  naar de wereld van de strip. Je kunt bijna spreken van een tweede debuut.

Centraal in deze graphic novel  staat het meisje Nao, dochter van een Engelse moeder en een Japanse vader. Na een verblijf bij haar alcoholistische vader in Japan keert zij terug naar Groot Brittannië om er te gaan werken in een winkel waar Japans speelgoed verkocht wordt. In deze winkel heeft zij haar eerste ontmoeting met Gregory, een behaarde wasmachinereparateur van middelbare leeftijd die te veel bier drinkt en zijn gesprekken kruidt met Latijnse teksten en citaten uit gedichten en romans.  Ze valt meteen op hem en probeert een ontmoeting te arrangeren.

Dat lukt maar de eerste afspraak is niet meteen een succes. Hij is al zat als Nao binnenkomt.

Nao is evenmin een makkelijke partner, ze lijdt aan een obsessiecompulsieve stoornis die zich bij haar uit in gewelddadige fantasieën. Toch groeit er iets tussen dit onwaarschijnlijke koppel.

Dillon geeft de lezer van The Nao of Brown een kijkje in de geest van Nao door haar gedachten regelmatig te laten ontsporen en hem mee te sleuren in haar gewelddadige fantasie. Hij speelt met de gezichtsuitdrukkingen van Nao en weet deze heel veel expressie mee te geven. Daarmee weet hij te bereiken dat je Nao's aanvallen met haar aan voelt komen. Dat is een knappe prestatie.

Naarmate de relatie tussen Nao en Gregory langer duurt begint het er op te lijken dat hij haar tot rust weet te brengen en Nao haar geest beter weet te beheersen. Totdat een dramatische gebeurtenis alles weer op zijn kop zet.

The Nao of Brown is een bijzonder boek. Dillon is een uitstekende tekenaar die zijn platen mooi en effectief inkleurt met waterverf en vooral in het weergeven van gezichtsuitdrukking en emoties sterk is. En dat stelt hem in staat om op een subtiele manier een moeilijk thema als Nao's psychische problemen  zo te behandelen in een graphic novel dat je meeleeft met haar en haar kwetsbare geesteswereld.

 

Uitg. Selfmadehero 2012

 208 pagina's ; kleur; £ 16,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten